FOD Financiën
Vormingsprogramma bij FOD Financiën. Naar een nieuwe leiderschapscultuur
Cultuurverandering trekken
De Copernicushervorming vroeg bij de FOD Financiën wat meer voorbereiding wegens de specifieke, op fiscale expertise gerichte carrières. Maar nu is het veranderingstraject ingezet, waarbij ook Quintessence een rol speelt. We kregen uitleg van An Van den Bremt (projectsponsor vanuit het Expertisecentrum Personeelsontwikkeling), Sofie Mons (opvolger van An als projectleider) en Alessandra Cool (Senior consultant Quintessence).
An Van den Bremt: “Financiën heeft een cultuurverandering ingezet in de richting van een meer klantgerichte organisatie. Die verandering willen we laten trekken door de leidinggevenden. Om hen te ondersteunen in die rol en om een nieuwe leiderschapscultuur te stimuleren, hebben we een leiderschapsontwikkeltraject opgestart. We denken daarbij ook aan de generatiewissel die voor de deur staat: we willen de toekomstige leidinggevenden voorbereiden op hun rol terwijl hun voorgangers er nog zijn. Zo verloopt de overgang vlotter.”
Flexibiliteit
Voor dit project ging Quintessence een partnership aan Solvay Business School, die een deel van de trainers leverde. Zo'n 1400 mensen uit midden- en topmanagement namen deel of zullen deelnemen aan de vorming (+- 50% van de totale doelgroep). An Van den Bremt: “Voor de selectie van de kandidaten hanteren we een dubbel criterium. Ze moeten volgens hun leidinggevende in aanmerking komen, en moeten zelf ook willen. We hadden het goede idee om eerst een pilootgroep van mensen uit de top het programma te laten volgen. We wilden hen immers sponsors maken van het programma. Dat is gelukt. Na de testgroep konden we ook verbeteringen aan het programma aanbrengen. Dat illustreert trouwens de flexibiliteit van Quintessence in onze samenwerking.”
Instrumenten voor de praktijk
Alessandra Cool beklemtoont het praktische aspect van de vorming: “We bieden de deelnemers instrumenten aan waarmee ze hun vaardigheden in de praktijk kunnen toepassen. Die ‘instrumenten’ zijn kleine modellen waarop ze zich kunnen baseren, bv. om feedback te geven en te letten op de emotionele aspecten die daaraan verbonden kunnen zijn. Belangrijk is dat de deelnemers zichzelf ontdekken: hoe functioneer ik, in welke leiderschapsstijl voel ik me het beste?”
An Van den Bremt: “Quintessence hanteert een zeer interactieve aanpak. Hoe meer je erin steekt, hoe meer je eruit haalt. De groepsdynamiek speelt ook wel een rol: de ene groep is enthousiaster dan de andere. Maar het is niet leeftijd die de inzet bepaalt: ik stelde vast dat op enthousiasme geen leeftijd staat. Wat ik ook goed vind, is dat de vorming door verschillende trainers worden gegeven: zo maak je kennis met diverse mensen en stijlen.”
Investeren
Het leiderschapsprogramma is de start van een volgehouden traject. Sofie Mons: “Een aantal deelnemers kan daarna individuele coaching krijgen, o.b.v. hun motivatie om een concreet punt aan te pakken.” An Van den Bremt: “We zijn nu het opvolgingstraject aan het uitwerken. Ook de ontwikkelcirkels die we hier opstartten, integreren we in het programma. Ze zijn immers ideaal om de verworven competenties in de praktijk te brengen. We staan dus nog maar aan het begin van een continu groeiproces.”
Sofie Mons: “Zo’n opleiding kan soms even het ‘gewone’ werk verdringen, maar ik hoop dat men ze vooral ziet als een investering die veel rendement gaat opleveren.”
Ontwikkelingstraject Leiderschap
Het leiderschapsontwikkeltraject omvat 5 intensieve dagen met een tussenruimte van minstens 7 dagen, zodat deelnemers tijd hebben voor reflectie, intervisie, verwerking en de eerste concrete toepassingen in de praktijk.
- Dag 1: introductie op leiderschap en change management
- Dag 2: leiderschapstools: de rol als expert, change manager, leader en coach, delegeren, leiderschapsstijlen
- Dag 3: leiderschapstools: verandering ondersteunen, feedback geven
- Dag 4: ethiek en waarden van leiderschap
- Dag 5: coaching en conclusies: ontwikkelcirkels, luisteren en bevragen, evaluatie